Nu har det hänt igen. En känd person har tagit sitt liv. Det har stått på varenda löpsedel i ett par dagar. Att det just är en känd person som drabbats av detta hemska öde gör det hela så mycket hemskare på något sätt. Därför är det återigen dags att fundera över hur psykiatrin fungerar. Förra gången psykvården kom i blickfånget var när utrikesminister Anna Lindh så tragiskt blev mördad. I samma veva skedde även andra vansinnesdåd. Även där oskyldiga offer.

Är det inte lustigt att diskussioner kring psykvården just kommer fram i ljuset först när "vanliga" människor blir drabbade. Alla som lider av någon psykisk sjukdom kämpar för att kunna leva ett så drägligt liv som möjligt. Precis som alla andra "vanliga" människor. Ändå kommer de psykiskt sjuka alltid i andra hand.

Vem skulle överhuvudtaget bry sig om att Gustav Svensson tagit sitt liv på en slutenvårdsavdelning? Varken känd skådis eller duktig idrottsman. Självklart är media inte ett dugg intresserade i det fallet. Här ligger ju inget som helst nyhetsvärde. Det som styr är när det "normala" ruckas av det "onormala". Då börjar det bli riktigt obehagligt.

Det är absurt att vården av psykiskt sjuka inte främst styrs av patienternas egna behov. Blickfånget på psykiatrin kommer alltså först när vi "normala" blir rädda för de psykiskt sjuka. Eller när det visat sig att en "normal" människa (typ kändis) trots kontakt med psykiatrin ändå kunna ta livet av sig. Då är det verkligen något fel inom psykiatrin. I allra värsta fall skulle det alltså kunna drabba dig, mig eller någon närstående.


Det är tacksamt att spara resurser på psykiskt sjuka. Fram till den dag, du, jag eller någon vi känner blir drabbad.


Blandade artiklar

Hjälpmedelsinstitutet

Gratis hjälpmedel för personer med psykiska funktionsnedsättningar

- Appar som stöd
- Kognitionsappar
- Appar för kommunikation

Hjälpmedelsinstitutet

Kloka ord

Ju starkare och viktigare arbete, ju oundgängligare är vila och ro.

Carl Von Linné

Vi vill alla ha rykte om oss att vara frikostiga och vi vill köpa det billigt.

Mignon McLaughlin

En invaderande armé går att stå emot, men inte en idé vars tid är kommen.

Victor Hugo