jultomte2
Man önskar sig att julgranen blir täckt av snö som förhoppning om en lyckad framtid. Oavsett var man befinner sig betyder Kristi födelse bland annat önskan till ett bra liv efter detta. Viktigast är att upprätthålla högtider och traditioner och på detta sätt behålla budskapet om allmän lycka på jorden. Uppenbarligen förändras inte situationen om vi köper en julgran endast för oss själva, om vi är ensamma. Ensamheten kan vara lite tråkig vid firanden men å andra sidan betyder det att Jesu lära inte har ändrats i vår syn. Oavsett tråkigheter vi möter borde julens stämning uppehålla vår tro. Med andra ord; ge inte upp oavsett lust eller olust. Lyckan kommer att komma, med eller utan julgranen, eller med eller utan bekanta, därför att i bägge fall sätts vårt tålamod och vår tro på prov.

Vi kanske redan är religiösa utan att märka det eller överhuvudtaget veta om det. Julfiranden ifrågasätter inte vår tro, snarare en enkel uppföljning av traditionen kring den. Ingen skall känna sig pressad eller ifrågasatt utan endast vi själva bestämmer hur vi vill ha den och varför.

Jultomten är mest omdiskuterad angående hans uppkomst framförallt hos barnen. Olika historier präglar tomten genom att man kan föreställa sig en fantasifigur.

Julen firas när alla pratar med barn och sjunger sagolika sånger innan jultomten ringer på dörren, och överaskar dem i deras traditionella önskedrömmar att i verkligheten få träffa honom. Julklappar är liksom jultomtens skäggiga ansikte och långa hår, del av stunder som strålar lycka och glädje och sprider sig bland barn. Barn uppfattar intuitivt symbolikens betydelse kring traditionella högtider som vuxna har lärt sig från böcker. Julklappar är bekräftelsen på vår personliga kontakt med jultomten som följer oss i vår trogna tro och alla värderingar kring julen. Bekräftelse att tomten finns stärker symbolvärdet av julen som högtid och samtidigt ger den en personlig prägel.

/ B.N


Blandade artiklar

Hjälpmedelsinstitutet

Gratis hjälpmedel för personer med psykiska funktionsnedsättningar

- Appar som stöd
- Kognitionsappar
- Appar för kommunikation

Hjälpmedelsinstitutet

Kloka ord

Ju starkare och viktigare arbete, ju oundgängligare är vila och ro.

Carl Von Linné

Vi vill alla ha rykte om oss att vara frikostiga och vi vill köpa det billigt.

Mignon McLaughlin

En invaderande armé går att stå emot, men inte en idé vars tid är kommen.

Victor Hugo