Varför är jag vegetarian?, ja det kanske man kan fråga sig men för mig är det inte så svårt faktiskt, det är bara rätt tycker jag. Ska jag argumentera varför kommer säker många att tycka si och så om det, till exempel att jag tycket det är moraliskt rätt, att vi inte behöver äta kött, man mår bättre av att äta vegetarisk mat med mera. Ända sedan jag var liten har djur stått mig nära, vi hade en tax som hette Fia som var en ettrig en men hon var snäll fast hon skällde på allt och alla. Och där någonstans i mitt undermedvetna kom tankarna som senare i livet ledde till att jag blev vegetarian. När man är liten måste man ta det som serveras på tallriken och är det ingen annan i omgivningen som har en tanke på annan kost, får man acceptera det. Men jag började tidigt att tycka att det inte var gott med kotletter eller vad det nu var för bit som hamnade på tallriken. Jag skar och skar bort kött tills det bara var en liten bit kvar och den svalde jag med mjölk.

Men det fanns faktiskt något jag tyckte var gott och det kan vi kalla ”slaggkött ”. Korv och potatis hos farmor var det bästa jag visste men det var också det enda jag tyckte om, inte ens skinka på julafton var en höjdare. Vad jag kan minnas fanns det heller inte något pålägg som var intressant.

Jag kände att det inte fanns någon anledning att äta köttprodukter och tyckte synd om djuren som hamnade på tallriken. Jag kunde tänka att de inte valt att vara där. Senare i livet när jag hamnade på en plats där vegetarisk kost var i majoritet var inte valet svårt.

. Jag är en så kallad laktovegetarian och det innebär att jag äter mjölkprodukter och ägg men inte någon fisk eller köttprodukter. Jag har även en dotter på 5 år som också är laktovegetarian som jag och hon mår mycket bra. Varför jag säger det är att många tycker det är konstigt att hon också är vegetarian. Men vi lever faktiskt på 2000-talet och det är inte så konstigt som det låter eftersom det finns många barn idag som äter vegetarisk kost och skolorna serverar även det som alternativ. Och att då säga att dessa barn inte får i sig tillräckligt av det som finns i kött, visar bara på dålig kunskap om den vegetariska kost som äts. Så varför höjs det på ögonbrynen när barn är vegetarianer?


/ Micke W


Blandade artiklar

Hjälpmedelsinstitutet

Gratis hjälpmedel för personer med psykiska funktionsnedsättningar

- Appar som stöd
- Kognitionsappar
- Appar för kommunikation

Hjälpmedelsinstitutet

Kloka ord

Ju starkare och viktigare arbete, ju oundgängligare är vila och ro.

Carl Von Linné

Vi vill alla ha rykte om oss att vara frikostiga och vi vill köpa det billigt.

Mignon McLaughlin

En invaderande armé går att stå emot, men inte en idé vars tid är kommen.

Victor Hugo