Tänk dej att du sitter på en pall med tusentals människor springande omkring dej. Du sitter där och ser hur livet lyfts bort av att du känner dig utanför. Många människor känner att deras liv inte är viktigt medan många känner sig använda. Att vara psykiskt sjuk är ett utanförskap många känner sig oanvända i, dem bara går där dag ut och dag in. Ska det vara så? Nej! tycker jag.

Att få sin röst hörd är en del av vårt samhälle, men om man vill få sin röst hörd som psykiskt sjuk är det mycket svårare än för dem som är ”friska”. Och försöker man ändå att höja den smala röst man har blir man överkörd; ”Du ska väl inte yttra dig, du är ju psykotisk, vad har du för rätt att rätta mig som har jobbat i alla år och som har en utbildning?, nej lägg ner dit resonemang och gå dit du var och var tyst ”, och skulle man har ett missbruk bakom sig är det ju knappast lättare att yttra sig.

Nu är det ju så att många som får detta mothugg från alla håll och kanter väljer då att vara tysta och inom dem gror en osäkerhet av ängslan och mindervärdeskomplex av att de tycker de inte är värda något; ”ingen vill lyssna på mig”

Har man fått en diagnos är det inte roligt, då är man ju redan där mindre värd, vill man sedan försöka åstadkomma något, vare sig det gäller talets förmåga eller att komma ut i detta samhälle igen är det inte lätt. Att sedan bli klassad som mindre värd gör det ju knappast lättare.

När man ser människor i den situationen, att de bara är en parasit på denna jord som inte vågar göra någonting för att störa någon, inte vågar ha en tanke som de vill ge med sig till andra, är beklämmande.

Hur gör man då för att dessa människor ska kunna känna sig behövda? Vems är felet att dessa inte vågar yttra sig? Varför har det blivit som det blivit? Att vara tyst är det minst bästa. Den som varit länge inom psykvården eller inom missbruksvården, eller inom vilket annat område som helst, kan sin sak till och från.

Jag tycker man måste lyfta fram människor för att som det sägs ”alla är vi bra på nått” Ge människor chansen att misslyckas, ge människor chansen att visa vad de kan, vare sig det är att göra en sak som andra tycker är banal eller inte. Ge människor positiva signaler så orkar de upp nästa dag. Ge människor en chans att höras, alla kan inte allt vare sig du är frisk eller ej och alla får göra fel både en och två gånger. Att ha förutfattade meningar om psykiskt sjuka är bland det sämsta man kan ha. Att ha en negativ tanke om oss är befängt. Vad vet ni som inte sitter i samma båt som vi? vad som hänt oss? ,varför vi blivit sjuka?

Inom alla grupper finns bra och dåliga människor men att dra alla över en kam bara för att någon gör mindre bra saker är överdrivet. Alla har vi sett den tysta människan på bussen, den gapiga, stökiga, någon annanstans men vem är dömd att säga att det är en psykiskt sjuk person.

I ett förhållande där någon av parterna trycker ned den andre blir den ena instabil, känner skuld och tar på sig ansvaret att det är hans/hennes fel att det ser ut som det gör. Och så är det för oss också, när vi blir nedtryckta – vi känner samma sak.

Vi vill vara den del av ett förhållande där det fungerar, att vi sedan har blivit sjuka är ödets makt, men döm oss inte förens du givit oss chansen att visa vad vi kan.

Att jag säger psykiskt sjuka i detta inlägg är bara ett ord, och jag vet att ord kan vara farliga ibland. Men vi känner oss inte mer sjuka än någon annan. Om ni ger oss chansen att kliva in i detta samhälle, kanske ni också kan ta bort era tankar på att vi är farliga, konstiga eller vad ni har för fördom om oss och då kanske ni vågar möta våra blickar och vi slipper tycka att vi är mindre värda. Möt oss så möte vi er

Om du vill ha respekt av din avbild
måste du visa din avbild respekt
Björn Afzelius
(tror ja han sa)

/ av Micke


Blandade artiklar

Hjälpmedelsinstitutet

Gratis hjälpmedel för personer med psykiska funktionsnedsättningar

- Appar som stöd
- Kognitionsappar
- Appar för kommunikation

Hjälpmedelsinstitutet

Kloka ord

Ju starkare och viktigare arbete, ju oundgängligare är vila och ro.

Carl Von Linné

Vi vill alla ha rykte om oss att vara frikostiga och vi vill köpa det billigt.

Mignon McLaughlin

En invaderande armé går att stå emot, men inte en idé vars tid är kommen.

Victor Hugo