Pengar roligare än barn.

Det är en sliten tomte som möter mig på ett kafé i innerstaden. Ungefär tio minuter försenad gör han entré från gatan. Han öppnar glasdörren, som är försedd med en bjällra högst upp. Stampar av snön från sina stövlar och mumlar något ohörbart. Sedan ser han sig om i lokalen och upptäcker mig vid ett fönsterbord med mitt anteckningsblock och en minidisc-spelare. Han kommer fram och sträcker fram en väldig hand för att hälsa.

tomten


– Hej, säger han. Ursäkta att jag är sen.

Det är inte utan att jag känner mig en smula nervös inför mötet. Jag kan dock konstatera att Tomten ser ut ungefär som jag väntat mig. Cirka två meter lång, lite rund och med ett imponerande vitt långt skägg. Han är klädd i en vacker, röd dräkt med tillhörande luva och har ett brett bälte om sin runda midja. Tomten går bort till disken och kommer tillbaka med en stor Kaffe Latte och en jättemuffins med blåbär.

– Jävla väder, säger han och sätter sig på en mörkbrun stol mitt emot mig.
Jag hajar till när jag hör honom svära, men han har faktiskt rätt. Massor av snö har fallit de senaste dagarna och genom fönstret kan vi se hur människor mödosamt tar sig fram mellan snödrivorna på trottoaren och hur bilar slirar i modden på stadsgatan. Affärsskyltarna lyser i kvällen.

– Har Tomten mycket att stå i? Frågar jag.
– Ja, i år verkar det vara mer att göra än någon gång förut. Vi har fått kalla in extra gubbar och gummor och trimmat in nya renar. Ekipagen har blivit tyngre för varje år.
– Vad beror det på?
– En av anledningarna är de många tekniksakerna. Det är datorer och stora TV-apparater med platt skärm. Sportartiklar är också stora och skrymmande liksom cyklarna, scootrarna och bilarna.
– Bilarna?
– Ja, några bilar har vi också med oss.
– Är det stora fordon?
– Några små Smart-bilar, terrängbilar och några husbilar.
– Men de får väl inte plats i en släde?
– Nej, dem tar vi i skåp-bilar. De mjuka paketen innehåller mest morgonrockar och handdukar, inte så mycket kläder. Under åren har jag lagt märke till att de hårda paketen blir allt fler, medan de mjuka blir sällsyntare. Musikinstrument och böcker är också populära, medan prydnadssaker antagligen skänks vid andra tillfällen. Jag vet inte så noga.
– Jasså?
– Under resten av året pendlar jag mellan Rovaniemi i Finland och Barbados, där jag håller på att bygga en större gård vid stranden.
– Vilka klappar blir populära i år?
– Det verkar som om de här små MP3-spelarna kommer att bli väldigt populära, liksom presentkort på resor, äventyrs-helger och spa-vistelser.
– Har julen förändrats, tycker Tomten?
– Hå, hå, ja, ja. Tiderna har förändrats under de åren jag har arbetat. När jag började, var släden gjord av trä. Idag är det syntetmaterial som gäller. Det var betydligt färre tomtenissar och gummor som jobbade med mig då. Duktiga hantverkare som kunde sina saker. Vi kunde ta pauser ibland och dricka kaffe eller glögg tillsammans. Äta jullunch med gröt och läsa verser för varandra. Och jag undrar om inte gröten var godare förr. Idag är gummorna och nissarna många fler och vi har inte tid att ta pauser . En del har flyttat till julklappstillverkare utomlands.
– Har Tomten barn?
– Ja, de är så många att jag har tappat räkningen. Appropå barn. Jag kan inte begripa varför dagens barn ska ha en sådan himla massa julklappar. De drunknar ju nästan i prylar. Varför kan inte föräldrarna ta ledigt från sina arbeten en stund och bara vara med ungarna i stället. De kunde gå ut i skogen, snickra saker, prata, berätta sagor, bygga lego eller vad som helst.

En kortväxt tomtenisse visar sig i snöyran utanför på trottoaren och kikar in genom fönstret. Jag tittar på klockan och ser att vi har suttit på kaféet i ungefär en timme och föreslår att vi avrundar vårat samtal. Runt omkring oss sitter folk i tjocka tröjor och dricker varmt. Sedan går jag till disken och hämtar påtår till både Tomten och mig.
Vi sitter tysta en stund.
– Jag vill tacka så väldigt mycket för att Tomten tog sig tid att svara på frågorna, säger jag.
– För all del, det var skönt att få sätta sig en stund.
– Och så får jag passa på att önska en god jul.
– Va?
– Jag vill önska Tomten en God jul.
– Jasså, jag tack så mycket.

/ Hans Nilsson


Blandade artiklar

Hjälpmedelsinstitutet

Gratis hjälpmedel för personer med psykiska funktionsnedsättningar

- Appar som stöd
- Kognitionsappar
- Appar för kommunikation

Hjälpmedelsinstitutet

Kloka ord

Ju starkare och viktigare arbete, ju oundgängligare är vila och ro.

Carl Von Linné

Vi vill alla ha rykte om oss att vara frikostiga och vi vill köpa det billigt.

Mignon McLaughlin

En invaderande armé går att stå emot, men inte en idé vars tid är kommen.

Victor Hugo