Det var sommar. Parkbänken låg belägen vid en park nära en skogsdunge.

Två äldre män försökte få dagen och gå. Jonas som den ena hette sträckte på sig.

”Undrar vad livet går ut på?”, frågade han spontant.

”Ja, då får du bli filosof”, konstaterade Lasse, som den andre hette.

”Ja, varför inte. Något måste man ju hitta på. På somrarna sitter vi på en parkbänk hela dagarna och på vintrarna sitter vi framför teven. Det måste finnas något annat att hoppas på.” Lasse tänkte efter en stund.

”Ja, men det är svårt för oss som är gamla”, började han ”Det är lättare då man är ung.”

”Men det är inte lätt att vara ung heller i dessa tider”, konstaterade Lasse. Han fortsatte: ”När jag var ung så lovade jag mig själv att aldrig sitta där med käppen och säga: ”Varför gjorde jag inte det och varför gjorde jag inte det.” Och nu sitter jag här. Vad har jag gjort att vara stolt över? Inte mycket. Största delen av mitt liv har jag arbetat på en fabrik, och aldrig haft pengar över. Jag har uppfostrat fem ungar, som aldrig kommer och hälsar på. Nu väntar jag bara på slutet.

”Vad tror du händer sedan då?” Frågade Jonas.

”Vem vet? Vem bryr sig? Det är nu vi lever, inte i evigheten. Det har jag alltid trott på. Att det är nuet som betyder någonting.

”Men betyder inte det här någonting då? Fortsatte Jonas att fråga.

”Det är det jag undrar över. Det är klart att det finns ett värde i att bara koppla av. Vi kan göra vad vi vill och behöver inte tänka på arbete. Men frågan är vad det finns för alternativ.

”Att sitta på en parkbänk och filosofera är en god sak”, konstaterade Jonas. ”Men det kan man ju inte göra hela dagen. Jag tror på att fylla dagen med något meningsfullt.”  Lasse avbröt honom.

”Men vad är meningsfullt?”

”Först och främst måste jag påstå att ett arbete är meningsfullt.” Lasse avbröt honom igen.

”Men inte för oss. Vårt arbetsliv ligger bakom oss. Och det finns folk som är arbetslösa eller sjuka. De kan inte heller arbeta.”

”Ja, då får man ju skapa sig ett arbete”, svarade Jonas. ”Det finns ju massor att hitta på. Felet med oss är att vi är så tröga. Vi har dålig fantasi. Vad tror du man kan hitta på?”

”Ja, städa är ju uteslutet. Vi har ju städhjälp.” Svarade Lasse sorgset. Sedan lyste han upp. ”Studera kanske. Det betyder något. Vad har du för intressen?”

”Jag har alltid varit intresserad av historia”, svarade Jonas försiktigt. ”Det kanske man kan avsätta tid för. En timma till att läsa böcker. Det är en bra idé. Vad tror du?”

”Ja. Då är en timma avklarad. Då är det bara elva kvar.”

”Menar du att du sover i tolv timmar?" Undrade Jonas förvånat.

”Nej, man det tar några timmar att somna”, svarade Lasse. ”Jag tror på att lägga mig på bestämda tider. Därför går jag och lägger mig tio varje kväll, och så ställer jag klockan på tio. Allt för en regelbunden sömn.” Han fortsatte: ”Det har blivit en rutin för mig. Sömnen är viktig.”

”Man kanske skapa sig lite mer rutiner i livet”, tog Jonas vid ” Personligen har jag bara en rutin. Det är att borsta tänderna varje morgon. Men det måste finnas mer att hitta på. Vad sägs om motion? Lasse tänkte efter en stund.

”Vi är för gamla för att ta i för mycket. Det måste vara något enkelt i så fall. En promenad varje dag kan jag ställa upp på. Men det måste vi avsätta tid för i så fall, annars blir det inte av. Vilken tid är bäst tror du?”

”Det måste vara tidigt”, Svarade Jonas och blev tyst en stund. Sedan fortsatte han: ”Efter frukost är en bra tid. Kan du ställa upp på det?”

”Ja, men förvänta dig inte att jag kommer att hålla dig i handen.” Jonas skrattade till. Sedan blev han tyst och tänkte efter en stund.

”Man kanske skulle finna sig en kvinna på gamla dar. Vad tror du om det?”

”Jo, det skulle liva upp stämningen lite”, svarade Lasse. ”Men hur skulle det gå till. Om det nu finns någon gammal tant som vill ha oss. Det finns ingen på hemmet i alla fall. Den saken är klar. Och gammeldans i skogen existerar inte längre.” Jonas lade pannan i djupa veck.

”Folk använder datorn nu för tiden”, sade han. ”Men det är inget för oss. Jag kan inget om sådant. Vad säger du om en kontaktannons?”

”Jo, men är kärleken så viktig?” Undrade Lasse och rättade till slipsen.

”Vad kan vara viktigare än kärleken”, svarade han. ”Om livet ska gå ut på något så måste det vara kärlek. Vad tror du?”

/Daniel
 
  


I boken ”Om sorg” beskriver Agneta Grimby och Åsa K Johansson olika livskriser hos framför allt änkor. Boken är lättläst och inspirerande. Separation, partners bortgång är huvudtema i boken, och författare beskriver dessa situationer ur ett psykologisk perspektiv. De beskriver vad man kan uppleva när man har gått igenom en separation, eller vilka åtgärder i form av tillgänglig terapi man kan ha.

Ibland behövs det ingen särskild hjälp för att bearbeta sorgen, däremot kan det vara lämplig med gruppsamtal eller rollspel (monolog). Graden av symptom som ångest, stress med kroppsliga utryck, depression, missbruk, känsloförändring, anpassningsbesvär, borde observeras av en erfaren psykiater, så att eventuell diagnos kan ställas. Det är annars svårt att skilja normal från komplicerad sorg p.g.a. bland annat hur man ser på den i andra länder med annorlunda kulturer inte minst inom respektive familjer.

Symptom på komplicerad sorg är utmatning, dålig socialt anpassning, psykisk ohälsa, och symptomen varar längre än hos normal sorg. Terapi i form av dynamisk psykoterapi, gruppterapi, skrivterapi och hypnos, kännetecknas bland annat som uppmärksamhet med uppmuntran, samtal om känslor, professionell neutralitet. Vidare i terapin kan man utsätts för sorgsituationer i kontrollerade formen vid PTSD (post traumatisk stress syndrom) som har symptom som ovan nämnda.

Terapi går ut på att bearbeta detta som förlusten har orsakat, handskas med problemet, utvecklas socialt etc. Sorgen kan finnas redan innan separationen eller bortgång av maka, make har skett, och då talar man om anticipatorisk sorg med all sin vrede liksom okontrollerade beteendemässiga reaktioner.

När det gäller statistik har änkor under 70 år en dödlighets risk som minskade betydligt om de överlevde de första fyra åren. Fyra av tio minskade sina promenader efter förlusten av make, 70% kände oro för sin ekonomi varav 9% ej skötte den själv och 43% hade hjälp med sin ekonomi. Däremot var femte visade intresse för att gå i kyrkan efter förlusten ofta för att bevara minnet av maken i positiv anda.

Kvinnor sörjer när mannen fått diagnos och tar på sig vårdnadsroll tidigt där män är istället en högriskgrupp för alkoholmissbruk och lägger ansvaret för vårdnaden på andra och upplever mera stress än kvinnor. Andra länder liksom Sverige satsar mycket på terapi och möjlighet att träffa likasinnade i kris för att bearbeta sorgen. Information om medicinska och psykologiska råd finns ofta allmänt på internät, eventuella expertishjälp, möten etc.


Boris


Trots att jag är en f.d. läslus fastnar jag inte så ofta för böcker längre. Har dock för bara någon vecka sedan legat och streckläst Flickan från ovan, skriven av Alice Sebold.

trasig bland molnen

Bild: Niclas Karlsson

Nu tror du säkert att jag vill säga, att den här boken gav mig en läsupplevelse jag inte haft på länge. Ja, kanske, kanske inte! Däremot måste jag påpeka att den är otroligt bra och mycket läsvärd! Den tar inte bara upp ett starkt ämne, på ett annorlunda och originellt sett, utan den känns även väldigt verklighetstrogen, trots att den bygger på någonting så otroligt som en ängels saknad av livet på jorden.

”Flickan”, är 14- åriga Susie Salomon, som en dag, i början av vintern, blir våldtagen och mördad av en man i hennes område. Det är inte första gången han dödar en ung flicka och gör sig av med kroppen utan några problem. Polisen kommer ingen vart och ju längre tiden går, desto mindre blir hoppet för familj, släkt och vänner. Mördaren bor fortfarande mitt ibland dom och från sin förstaparkett plats i sin himmel följer Susie med blandade känslor hur livet på jorden fortsätter, utan henne.

Mr Harvey, grannen, och mördaren har alltid ansetts som lite underlig. Susies pappa däremot är misstänksam mot honom, han känner på sig att allt inte står rätt till… det dröjer inte länge förrän han, nästan blir besatt av tanken på att få fast mannen som tog hans dotters liv.

Tidigare har jag aldrig läst en bok om någonting så sorligt och samtidigt känt mig så hoppfull. Jag har heller inte stött på så ”lättsamma” stycken som lyckats få mina ögon att tåras. Den går liksom inte att placera i något fack, vilket är den främsta anledningen till att den är bra. Trots att boken på det hela taget borde beskrivas som långtråkig, gillar jag den. Det händer ingenting, samtidigt som det faktiskt gör det.

Jag tror att det som är viktigt, det författaren koncentrerat sig mest på, är att få fram ett budskap. I det avseendet måste jag säga att hon verkligen lyckats. Vad boken egentligen berättar, är att det är okej och gå vidare. För att släppa taget om någon, som är borta för alltid, är inte samma sak som att sluta älska, utan bara andra ord för att ”lära sig tänka på- och respektera sig själv igen.”

Flickan från ovan skulle kunna sammanfattas i en enda mening: Sorgen och saknaden får ha sin tid, men det gäller att inte skrämmas när lyckan äntligen återvänder.


/ Karin - praktikant

När man har haft det psykiskt jobbigt och tungt i livet kan det vara skönt att läsa böcker man kan känna igen sig i.
Här kommer lite boktips för den som är lässugen:

 

De galnas hus av Karin Fossum
Hajna är 24 år och bärs in på slutenvårdsavdelningen på Vardens sjukhem i Norge. Där är hon i ett helt år och boken handlar om hur det är att leva där. En jättebra bok om hur det är att vara psykiskt sjuk.

Veronica bestämmer sig för att dö av Paulo Coelho
Veronica hamnar efter ett självmordsförsök på sjukhus där man får följa hennes liv. En mycket dramatisk bok där Paulo Coelho också själv berättar om sina psykiska problem. En stark bok som jag tycker du ska läsa.

En kvinnas resa av Agneta Sjödin
En bok som handlar om Maria som vandrar en pilgrimsled i Spanien till Compostela de Santiago. Det är både en yttre och inre resa när hon tänker tillbaks på ett övergrepp när hon var ung och hur hon funderar på hur hon ska komma vidare.

Gökboet av Ken Kesey
Den här boken utspelar sig på ett mentalsjukhus i Oregon där en fängelsekund kommer in som lyckats spela galen för att slippa sitt fängelsestraff. Han vänder upp och ner på avdelningen. Den här boken har filmatiserats och filmen är en klassiker som varmt rekommenderas.

Glaskupan av Sylvia Plath
Den här boken kom ut 1974 på svenska och är Sylvia Plaths enda roman. Den handlar om en ung flicka som drabbas av depression och läggs in på mentalsjukhus, den påstås vara delvis självbiografisk. Det är en spännande bok.

Pojken som kallades Det av David Pelzer
Boken är en självbiografisk bok om en ung pojke (David) som utsattes under sin barndom för en förfärlig misshandel av sin alkoholiserade och sjuka mor. I samma serie: Pojken som överlevde och Pojken som inte fanns.

När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall
Romanen baserar sig på Kerstin Thorwalls mammas liv. Den unga kvinnan luras in i ett bröllop med en psykiskt sjuk man och om hur hon klarar av att leva ihop med honom.

/ Pebbles Karlsson Ambrose

Tjejbok av 18 snippor

När Stig Malm myntade, eller ska man säga spred, begreppet "fittstim" och applicerade det på kvinnorna inom socialdemokratin i början av 1990 - talet blev många kvinnor i vårt avlånga land fly förbannade. Pennor, skrivmaskiner och datorer började glöda. Skrivarmödan resulterade först i en serie kampglada artiklar i tidningen Dagens Nyheter och senare i en antologi om 18 bitska tjejtexter under namnet just "Fittstim".

Texterna handlar om sexualitet, ätstörningar och allt under solen. För att travestera Woody Allen: "Allt du nånsin velat veta om ditt kön men varit för blyg att fråga om." Texterna, ja… Men som ofta är det omslaget som lockar till läsning I det här fallet en tjej med blå trosor, framstickande tatuering och orakad bikinilinje. Mitt fram på trosan ordet "fittstim". Sånt retar nyfikenheten. Förhoppningsvis gör detta boktips detsamma.


Redaktör: Linda Skugge/Belinda Olsson
Förlag: Stockholm DN Förlag

Blandade artiklar

Hjälpmedelsinstitutet

Gratis hjälpmedel för personer med psykiska funktionsnedsättningar

- Appar som stöd
- Kognitionsappar
- Appar för kommunikation

Hjälpmedelsinstitutet

Kloka ord

Ju starkare och viktigare arbete, ju oundgängligare är vila och ro.

Carl Von Linné

Vi vill alla ha rykte om oss att vara frikostiga och vi vill köpa det billigt.

Mignon McLaughlin

En invaderande armé går att stå emot, men inte en idé vars tid är kommen.

Victor Hugo