Trots att jag är en f.d. läslus fastnar jag inte så ofta för böcker längre. Har dock för bara någon vecka sedan legat och streckläst Flickan från ovan, skriven av Alice Sebold.

trasig bland molnen

Bild: Niclas Karlsson

Nu tror du säkert att jag vill säga, att den här boken gav mig en läsupplevelse jag inte haft på länge. Ja, kanske, kanske inte! Däremot måste jag påpeka att den är otroligt bra och mycket läsvärd! Den tar inte bara upp ett starkt ämne, på ett annorlunda och originellt sett, utan den känns även väldigt verklighetstrogen, trots att den bygger på någonting så otroligt som en ängels saknad av livet på jorden.

”Flickan”, är 14- åriga Susie Salomon, som en dag, i början av vintern, blir våldtagen och mördad av en man i hennes område. Det är inte första gången han dödar en ung flicka och gör sig av med kroppen utan några problem. Polisen kommer ingen vart och ju längre tiden går, desto mindre blir hoppet för familj, släkt och vänner. Mördaren bor fortfarande mitt ibland dom och från sin förstaparkett plats i sin himmel följer Susie med blandade känslor hur livet på jorden fortsätter, utan henne.

Mr Harvey, grannen, och mördaren har alltid ansetts som lite underlig. Susies pappa däremot är misstänksam mot honom, han känner på sig att allt inte står rätt till… det dröjer inte länge förrän han, nästan blir besatt av tanken på att få fast mannen som tog hans dotters liv.

Tidigare har jag aldrig läst en bok om någonting så sorligt och samtidigt känt mig så hoppfull. Jag har heller inte stött på så ”lättsamma” stycken som lyckats få mina ögon att tåras. Den går liksom inte att placera i något fack, vilket är den främsta anledningen till att den är bra. Trots att boken på det hela taget borde beskrivas som långtråkig, gillar jag den. Det händer ingenting, samtidigt som det faktiskt gör det.

Jag tror att det som är viktigt, det författaren koncentrerat sig mest på, är att få fram ett budskap. I det avseendet måste jag säga att hon verkligen lyckats. Vad boken egentligen berättar, är att det är okej och gå vidare. För att släppa taget om någon, som är borta för alltid, är inte samma sak som att sluta älska, utan bara andra ord för att ”lära sig tänka på- och respektera sig själv igen.”

Flickan från ovan skulle kunna sammanfattas i en enda mening: Sorgen och saknaden får ha sin tid, men det gäller att inte skrämmas när lyckan äntligen återvänder.


/ Karin - praktikant


Blandade artiklar

Hjälpmedelsinstitutet

Gratis hjälpmedel för personer med psykiska funktionsnedsättningar

- Appar som stöd
- Kognitionsappar
- Appar för kommunikation

Hjälpmedelsinstitutet

Kloka ord

Ju starkare och viktigare arbete, ju oundgängligare är vila och ro.

Carl Von Linné

Vi vill alla ha rykte om oss att vara frikostiga och vi vill köpa det billigt.

Mignon McLaughlin

En invaderande armé går att stå emot, men inte en idé vars tid är kommen.

Victor Hugo