När man har haft det psykiskt jobbigt och tungt i livet kan det vara skönt att läsa böcker man kan känna igen sig i.
Här kommer lite boktips för den som är lässugen:

 

De galnas hus av Karin Fossum
Hajna är 24 år och bärs in på slutenvårdsavdelningen på Vardens sjukhem i Norge. Där är hon i ett helt år och boken handlar om hur det är att leva där. En jättebra bok om hur det är att vara psykiskt sjuk.

Veronica bestämmer sig för att dö av Paulo Coelho
Veronica hamnar efter ett självmordsförsök på sjukhus där man får följa hennes liv. En mycket dramatisk bok där Paulo Coelho också själv berättar om sina psykiska problem. En stark bok som jag tycker du ska läsa.

En kvinnas resa av Agneta Sjödin
En bok som handlar om Maria som vandrar en pilgrimsled i Spanien till Compostela de Santiago. Det är både en yttre och inre resa när hon tänker tillbaks på ett övergrepp när hon var ung och hur hon funderar på hur hon ska komma vidare.

Gökboet av Ken Kesey
Den här boken utspelar sig på ett mentalsjukhus i Oregon där en fängelsekund kommer in som lyckats spela galen för att slippa sitt fängelsestraff. Han vänder upp och ner på avdelningen. Den här boken har filmatiserats och filmen är en klassiker som varmt rekommenderas.

Glaskupan av Sylvia Plath
Den här boken kom ut 1974 på svenska och är Sylvia Plaths enda roman. Den handlar om en ung flicka som drabbas av depression och läggs in på mentalsjukhus, den påstås vara delvis självbiografisk. Det är en spännande bok.

Pojken som kallades Det av David Pelzer
Boken är en självbiografisk bok om en ung pojke (David) som utsattes under sin barndom för en förfärlig misshandel av sin alkoholiserade och sjuka mor. I samma serie: Pojken som överlevde och Pojken som inte fanns.

När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall
Romanen baserar sig på Kerstin Thorwalls mammas liv. Den unga kvinnan luras in i ett bröllop med en psykiskt sjuk man och om hur hon klarar av att leva ihop med honom.

/ Pebbles Karlsson Ambrose


Blandade artiklar

Hjälpmedelsinstitutet

Gratis hjälpmedel för personer med psykiska funktionsnedsättningar

- Appar som stöd
- Kognitionsappar
- Appar för kommunikation

Hjälpmedelsinstitutet

Kloka ord

Ju starkare och viktigare arbete, ju oundgängligare är vila och ro.

Carl Von Linné

Vi vill alla ha rykte om oss att vara frikostiga och vi vill köpa det billigt.

Mignon McLaughlin

En invaderande armé går att stå emot, men inte en idé vars tid är kommen.

Victor Hugo