Ett liv som fungerar

Hur ska man få sitt liv att fungera? Många upplever sitt liv som ett enda stort virrvarr av förpliktelser, förströelser, och oförutsedda utgifter. Här gäller det att göra en tvärnit, och börja värdera sitt liv på ett nytt sätt. Det gäller att prioritera det man tycker är viktigt. Personligen anser jag att det finns i huvudsak tre områden, som är värt att få att fungera. Hemligheten är att skapa ordning.

1. Ordnat hem

Hemmet är där vi bor och ska trivas, därför behöver vi städrutiner. Att städa bara när man har lust, är odisciplinerat, och det blir snart rörigt. Därför avsätter vi tid, en dag i veckan till att storstäda. Och sedan en stund på dagen, till att diska och lägga saker och ting på sin plats. Med ordning omkring sig finner man harmoni i sitt inre, och ställer sig i rätt riktning mot ett fungerande liv.

2. Ordnad ekonomi

En dag i månaden har man gott om pengar, men för många är pengarna slut redan första veckan. Här gäller det är göra en kalkyl. Efter att hyran och fakturorna är betalde har vi en viss summa att använda oss av. Jag räknar ut hur mycket pengar jag behöver till mat, och lägger dem åt sidan. Resten av pengarna lägger jag i två högar – en till mig själv, och en till framtiden.  Gör man på detta sätt skapar man en ordnad ekonomi på ett väldigt enkelt sätt.

3. Ordnat arbete

Detta kan vara den svåraste biten, eftersom många är arbetslösa och det är väldigt svårt att få arbete. Ändå bör arbetet dominara livet. Det är därför vi kopplar av, för att kunna sköta vårt arbete under veckorna. Därför kanske man hellre ska säga: ”Ordna ett arbete!” Därför att ett arbete är viktigt för att fungera socialt och mentalt bra. Man ibland kanske man får nöja sig med en praktikplats så länge. Men med hopp om att så småningom få ett riktigt arbete och en god lön.

 

 


 


Blandade artiklar

Hjälpmedelsinstitutet

Gratis hjälpmedel för personer med psykiska funktionsnedsättningar

- Appar som stöd
- Kognitionsappar
- Appar för kommunikation

Hjälpmedelsinstitutet

Kloka ord

Ju starkare och viktigare arbete, ju oundgängligare är vila och ro.

Carl Von Linné

Vi vill alla ha rykte om oss att vara frikostiga och vi vill köpa det billigt.

Mignon McLaughlin

En invaderande armé går att stå emot, men inte en idé vars tid är kommen.

Victor Hugo