Kreativitet


Hälsa och kreativitet går hand i hand. Man mår bra av att ha lite saker på gång. Men många är arbetslösa och försoffade. Andra är deprimerade och sjukskrivna. Om man inte har ett jobb att gå till mår man helt klart sämre. Här gäller det att rycka upp sig och hitta på något. Vad har jag för intresse? Vad har jag för talang som jag kan utveckla?

Det finns alltid något inom oss som alltid vill vidare – att själv skapa och utveckla. Här gäller det att finna inspiration, för alltför ofta har lusten dött ut och lågan slocknat. Man bara sitter och funderar på vad man ska hitta på för att få dagen att gå. Men här kan böcker och tidningar bli till hjälp.

Genom att läsa om annat än sitt eget liv, kan lusten komma tillbaka och kreativiteten ta form. Man blir intellektuellt rastlös av att bara sitta stilla. Vi har faktiskt en hjärna som vill tänka och en kropp som vill arbeta. Det kan hjälpa att utveckla ett dagsprogram, så att man inte baras sitter framför teven. Kanske en punktlista på saker man vill ha gjort på en dag. Vad som helst – läsa, skriva, studera promenera. Det är av yttersta vikt att finna tillbaka till sin kreativa ådra, allt för ett hälsosammare liv.


Men tyvärr så finns det tillfällen i livet, när man inte har ork eller lust till någonting. Då är det viktigt att inte sitta ensam och gräva ner sig – att vara bland folk, även om man inte har lust. Andras energi smittar faktiskt av sig. Ensamhet är depressionens bästa vän.


När man återfår förmågan att planera vet man att man håller på att friskna till. Men man kan skynda på processen genom att ha som mål att göra, i alla fall, en sak om dagen. Det kan vara vad som helst, för det jag har utfört får mig att må bra. Nu kanske det inte är bra att tvinga sig till saker och ting, men ibland måste man ta sig i kragen och göra det som måste göras.

En frisk människa vill skapa och utveckla. Alla friska människor lever i nuet – att just nu göra något meningsfullt. Men en sjuk människa har svårt att koppla sig till verkligheten. Hon tenderar till att dagdrömma och fly verklighetan på olika sätt.  ”Verkligheten är nuet”, och om jag mår dåligt just nu, så får jag bejaka det. Det är faktiskt ett friskhetstecken att börja med att erkänna att man mår dåligt. Det är inget att skämmas för.


Människan är alltså i grunden en kreativ varelse. Hela civilisationen vittnar om hennes obegränsade skapandekraft. Därför är det viktigt att inte hamna utanför. Jag själv kan vara med på ett hörn, delta i utvecklingen för ett bättre samhälle.