Om Socialt kompetens.

 

Social kompetens, vad är det? Det kan vara något så viktigt som att kunna ta stressen i en miljö. 

Att kunna fungera i en roll, utan att krokna. Det kan vara att ta en roll i det sociala spelet, som

art vara en alfa hane, eller att klara av att vara en förlorare, utan att rasa så djupt i sin roll

som människa så att man inte kan fungera.

Det är den plats man får i livet. om man klarar all stress, och alla andra saker, utan att 

rasa, det är det som är social kompetens. Sådant kan upptränas, i viss mån, exempelvis 

genom  gruppterapi, eller andra grupper där olika former av rollspel, förklaras så att 

man mer kan klara av livet.

Den sociala kompetensen man har, kan tränas upp i viss mån. Vem man är, är inte

säkert, att det är samma människa i olika delar av livet. I viss mån är det bra att 

klara sig ensam. Men ensam är inte stark. Rasar man helt, djupt, svårt, man är 

ensam, utan att ha valt det, detta kan naturligtvis bero på dålig social kompetens.

Social kompetens är den viktigaste delen av livet. Utan detta kan man inte klara sig.

Förstår ni vad jag säger? Se runt er i livet. En roll som vinnare, det kan bero på så

triviala saker som hur man har det med den sociala kompetensen personligen! 

Är Du drabbad & har blivit dåligt behandlad? Det är viktigt att Du säger ifrån & inte finner Dig i detta. Flera olika organisationer finns att kontakta som kan hjälpa Dig att föra Din talan.

Be om hjälp ifrån anhörig/ vän/ boendestöd att hjälpa Dig kontakta olika organisationer.

 

RSMH 08-12 00 80 40

 

NSPH 08-120 488 00

 

ATTENTION 08-120 488 00

 

PATIENTNÄMNDEN 08-737 25 00

 

Patientnämnden är till för att du ska kunna göra din röst hörd och att anmäla fel i vården. Flera kan vi förändra & visa vad som fungerar och inte fungerar i vården.
 

Aftonbladet
http://www.aftonbladet.se/debatt/article23657657.ab

Dagens Nyheter
http://www.dn.se/sthlm/omorganisation-av-psykiatrin-skapar-oro-patienter-kan-tvingas-aka-till-flera-kliniker/

SVT
http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/psykvarden-omorganiseras-sa

Vad Andra Har Tyckt Om Psykiatri Södras Omorganisation
Läs Omdömen
https://www.bokavard.se/c/Stockholm/Psykiatrisk-Specialistmottagning-S%C3%B6dermalm-Stockholm/3519/

 

Jag känner med bävan hur den mentala istiden manifesterar sig i vårt s.k. välfärdssamhälle och känslokylan aldrig vill släppa sitt grepp om mig trots att solen på allvar börjar tina upp luften jag andas efter vinterns hårda järngrepp.

tillstand opt

Sedan kom våren så sakteliga igång på allvar efter diverse bakslag. Men något håller tydligen på att hända. Radio och TV fullkomligt vräker ur sig kärleks-och känsloyttringar på det mest patetiska sätt på praktiskt taget varenda public servicekanal, inklusive många reklamkanaler.

Nåväl, inte bara kärlek i ordets rätta bemärkelse, utan en hel del sex av ibland tvivelaktigt slag, åtminstone om det blir för mycket av den varan. Och det vräks på med effekter så att man nästan trillar ur Tv-fåtöljen.
Ibland är det roligt när vissa TV-serier driver med alla moraliska begrepp som otrohet och andra sexuella utsvävningar. Men det hela verkar handla om att knulla runt så mycket som tyglarna håller för, och då blir det inte roligt längre. Pengar och sex är tydligen det ända människor förväntas ha i huvudet numera, vilket förklarar den fullständigt vansinniga attityd som genomsyrar den moderna samhällsandan.

Begrepp som solidaritet och medmänsklighet är sedan länge inte värda papperet dom är skrivna på. Bodde på söder att tag, tillräckligt länge för att själv konstatera att allt vad söderanda heter för mycket länge sedan är mer än en snart bortglömd myt.

Stockholm har blivit kallt, och inte bara Stockholm har jag en skrämmande känsla av. Det är en paradox hur känslokylan brer ut sig samtidigt som media praktiskt taget frossar i romantik och vi påminns ständigt om vårt kärleksbehov och vår allas längtan i dom flesta media. Jag får en obehaglig känsla av att samhället försöker röka ut oss all olyckliga som av olika anledningar inte får ta del av denna gemenskap, vi håller väl inte måttet i ett allt mer upptrissat passion play.


Det politiska syftet är kanske en smula oklart, men effekterna på de alltmer desperata eftersläntrarna låter inte vänta på sig i form av en förödande ensamhet och kärlekslöshet med risk för missbruk, självmord och våld. Det är typiskt nog mannen som får stå tillbaka och dra det kortaste strået den här gången. Kvinnor har för det mesta företräde och ringer alltid gratis m.m.

Lyckligtvis börjar många män att reagera på snedvridningen av människovärde och efterfrågan. Jag tycker för min del att det är mycket hög tid att diskutera både mans och kvinnorollen i sammanhanget för att få en klar bild av vart vi är på väg .
Tyvärr så hoppar flertalet män, framför allt yngre på den alltmer hysteriskt snurrande karusellen av sex och passions framgång och pengar och prylar. Denna framgångskarusell drivs av allt girigare ekonomiska och ibland diffusa politiska krafter i kommersialismens heliga namn.

Vi låter våra medmänniskor förblöda av kärlekslöshet och ensamhet framför våra fötter medan vi fortsätter vår vansinniga klappjakt på framgång och mera lycka. Småtjejer försöker leka vuxna kvinnor och fläjkar ut sig på det mest osmakliga sätt med smink och utmanande klädsel som för att locka fram pedofilen i varje man. Jag känner både oro och avsky över den här utvecklingen.

Hur långt kan vi egentligen driva den sexistiska kommersialismen innan bubblan brister? Barn säljer sig på nätsajter för att döva sin livsångest Hur kan föräldrar tillåta att det sker, jag begriper det inte. Mina egna föräldrar må ha varit auktoritära med besked, men dom tillät inte vilka utflippringar som helst, dom tillhörde den hårda generationen som fick lära sig att inte ta allt för givet. Tar föräldrarna inte som helst ansvar för vad deras barn egentligen sysslar med längre. Inte tar dom bättre ansvar för hur deras barn mår än vad min generations föräldrar många gånger gjorde. Den påtvingade tvåsamheten som drivits till det yttersta vad beträffar sex och romantik driver många ensamma mot självmordets rand på grund av deras tillkortakommanden och ren desperation. Hur långt ska den här sjuka utvecklingen få gå egentligen?

/ Reine Larsson Mediabox

Det här är en redogörelse för hur försäkringskassans Pila-projekt med syftet att få tillbaka folk i arbetslivet fungerat i praktiken för två medlemmar av Mediabox. Det består av två intervjuer som utförts av och sammanställts av mig, Ted Wedholm, också medlem av Mediabox.

Intervju med Thomas

Det började med att Thomas fick en kallelse från Försäkringskassan och Compleo, som är den som fått uppdraget att utreda honom. Där stod tider för besök på Sophiahemmet rehabcenter för de två veckor som utredningen tog. Utredningen bestod av en fysisk del, som kontrollerade om några fysiska handikapp förekom. Inga frågor ställdes utan han fick utföra en del moment av fysisk natur. Och en av psykisk, med samtal, inga tester utfördes.

Nästa steg i utredningen bestod av prov på arbetsplats, två stycken, brevsortering på posten och lättare uppgifter på ett bibliotek, att återställa böcker som lämnats tillbaks.

bibliotek barn


Thomas allmänna intryck av bedömningen var positiv, han upplevde att han respekterades, hans åsikter och uppfattning följdes på ett positivt sätt.

Efter utredningen följde ett stort möte med alla inblandade, Compleo, F-kassan, Sophiahemmet och Arbetsförmedlingen. Resultatet blev att han fick plats på Arbetsförmedlingen rehab, och en inriktning på en halvtidstjänst, på en arbetsinsatsnivå som han själv tyckte om och kunde acceptera. En kommentar från Arbetsförmedlingen rehab var att det kunde ta ett halvår innan han kunde beredas anställning någonstans.

Hans allmänna intryck av hela proceduren var positivt, och enligt mig som intervjuade verkade han blivit respektfullt och värdigt bemött av de inblandade.

 

Intervju med Anders

Anders gick igenom projektet under våren och har inte fått något avslutande möte (ännu?), och ingen feedback på sin utredning eller något avslutande möte.

Även Anders fick en kallelse från Försäkringskassan och i hans fall KFG, ett bemanningsföretag från Västerås, där det stod vilka tider och vilka personer han skulle träffa första två dagarna. Han upplever att hanteringen skötts oprofessionellt, med endast ett fåtal inbokade möten per dag, och nya tidsbokningar allt eftersom. Hans kontaktperson på KFG böts ut två gånger, och han reagerade på att de inte hade mobiltelefoner i början, något som gjorde att han inte kunde kontakta dem. Hans fysik utreddes inte vilket han inte förstod, efter förfrågan fick han bara svaret att ”det inte var inbokat”, vilket upplevdes som ytterst irriterande av honom. Vidare intervjuades han av psykiater, psykolog och sjukgymnast med likartade frågor, något som förstås inte heller kunde kunde ses som en förnuftig åtgärd av honom. Första praktiken för Anders var på en Konsumbutik, han anmälde sig hos butikschefen men fick svaret att han inte visste något om saken, och tyckte att han skulle komma tillbaka nästa dag, något som upplevdes som respektlöst och Anders ville inte återkomma till eller kontakta den arbetsplatsen.

myrorna2
 

Efter det skulle han infinna sig hos Myrorna, på lastkajen, där han arbetade med en man som skötte sitt och inte gav Anders några speciella arbetsuppgifter. Då Anders påpekade detta fick han plats med en dam som han upplevde som trevlig, att sortera damkläder, vilket inte gick bra eftersom han inte har någon erfarenhet av damkläder. Detta ledde till att Anders inte kom den överenskomna tredje dagen och p.g.a. den obefintliga arbetsledningen och den förnedrande situationen inte hörde av sig vidare. Efter detta blev han hotad med att hans ersättning från försäkringskassan skulle dras in om han inte samarbetade. Sedan kom han överens med KFG/F-kassan om att få gå återstående arbetsutredning på en bekants plåtslageri, men efter den tiden har han inte blivit hörd om hur det gick på den arbetsplatsen.

Sammanfattningsvis har han en mycket negativ bild av utredningen, han fick höra att han riskerade sin ersättning från F-kassan om han inte samarbetade, han har fortfarande inte fått någon kommunikation om perioden, och inget möte, och upplever/upplevde hotet om utebliven ersättning som ytterst stressande. Han blev inte sedd eller tagen på allvar, och för hans del var det ingen rehabiliteringbedömning.

Författaren av denna artikel noterar att Anders svar på det ursprungliga underlaget där han beskrev tidigare erfarenheter, intressen och övrigt som har med hans person att göra, aldrig nämndes till Anders personligen, och ingen kommunikation om honom om detta förekom, varför utredningen tappades helt p.g.a. detta. Utredningen får betraktas som ett komplett misslyckande.

Fotnot: Anders är ett fingerat namn.

Föreningarnas Hus är en brukarstyrd verksamhet, belägen i Trivselhuset i Skellefteå. Det är fem föreningar som är arbetsgivare för sex anställda. I huset arbetar, utöver en brukarinflytandesamordnare (BISAM), en projektledare, en verksamhetsansvarig, en ekonomiansvarig samt två caféansvarige. De är i sin tur handledare för ett antal medarbetare.

Målet med Föreningarnas Hus är att skapa meningsfulla arbetsuppgifter för personer med ohälsa och funktionshinder, med fokus på psykiska problem. I verksamheten ges det även ut en tidning som heter ”Utvägar” och som är riktad till medlemmar.


Inom ramen för Föreningarnas Hus i Skellefteå drivs ett inflytandeprojekt.

Det är ett samarbete med Samordningsförbundet i Skellefteå, som bidrar med ekonomiska medel till genomförande av delprojektet. Parterna i Samordningsförbundet är Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Skellefteå kommun och Västerbottens läns landsting. Inflytandeprojktet har som mål att utveckla metoder för ökat inflytande för personer med psykisk ohälsa.
Det görs i ett inflytanderåd som träffas en gång i månaden. Rådet består av personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa eller av att vara närstående.

I den gruppen finns kompetens som bl.a. rör återhämtning, intressepolitik, bemötande, tillgänglighet och delaktighet. De vänder sig till föreningar, vård och omsorg, myndigheter, företag och politiker.

Besök Föreningarnas Hus i Skellefteå : http://www.foreningarnashus-skea.se

Blandade artiklar

Hjälpmedelsinstitutet

Gratis hjälpmedel för personer med psykiska funktionsnedsättningar

- Appar som stöd
- Kognitionsappar
- Appar för kommunikation

Hjälpmedelsinstitutet

Kloka ord

Ju starkare och viktigare arbete, ju oundgängligare är vila och ro.

Carl Von Linné

Vi vill alla ha rykte om oss att vara frikostiga och vi vill köpa det billigt.

Mignon McLaughlin

En invaderande armé går att stå emot, men inte en idé vars tid är kommen.

Victor Hugo