Jag känner med bävan hur den mentala istiden manifesterar sig i vårt s.k. välfärdssamhälle och känslokylan aldrig vill släppa sitt grepp om mig trots att solen på allvar börjar tina upp luften jag andas efter vinterns hårda järngrepp.

tillstand opt

Sedan kom våren så sakteliga igång på allvar efter diverse bakslag. Men något håller tydligen på att hända. Radio och TV fullkomligt vräker ur sig kärleks-och känsloyttringar på det mest patetiska sätt på praktiskt taget varenda public servicekanal, inklusive många reklamkanaler.

Nåväl, inte bara kärlek i ordets rätta bemärkelse, utan en hel del sex av ibland tvivelaktigt slag, åtminstone om det blir för mycket av den varan. Och det vräks på med effekter så att man nästan trillar ur Tv-fåtöljen.
Ibland är det roligt när vissa TV-serier driver med alla moraliska begrepp som otrohet och andra sexuella utsvävningar. Men det hela verkar handla om att knulla runt så mycket som tyglarna håller för, och då blir det inte roligt längre. Pengar och sex är tydligen det ända människor förväntas ha i huvudet numera, vilket förklarar den fullständigt vansinniga attityd som genomsyrar den moderna samhällsandan.

Begrepp som solidaritet och medmänsklighet är sedan länge inte värda papperet dom är skrivna på. Bodde på söder att tag, tillräckligt länge för att själv konstatera att allt vad söderanda heter för mycket länge sedan är mer än en snart bortglömd myt.

Stockholm har blivit kallt, och inte bara Stockholm har jag en skrämmande känsla av. Det är en paradox hur känslokylan brer ut sig samtidigt som media praktiskt taget frossar i romantik och vi påminns ständigt om vårt kärleksbehov och vår allas längtan i dom flesta media. Jag får en obehaglig känsla av att samhället försöker röka ut oss all olyckliga som av olika anledningar inte får ta del av denna gemenskap, vi håller väl inte måttet i ett allt mer upptrissat passion play.


Det politiska syftet är kanske en smula oklart, men effekterna på de alltmer desperata eftersläntrarna låter inte vänta på sig i form av en förödande ensamhet och kärlekslöshet med risk för missbruk, självmord och våld. Det är typiskt nog mannen som får stå tillbaka och dra det kortaste strået den här gången. Kvinnor har för det mesta företräde och ringer alltid gratis m.m.

Lyckligtvis börjar många män att reagera på snedvridningen av människovärde och efterfrågan. Jag tycker för min del att det är mycket hög tid att diskutera både mans och kvinnorollen i sammanhanget för att få en klar bild av vart vi är på väg .
Tyvärr så hoppar flertalet män, framför allt yngre på den alltmer hysteriskt snurrande karusellen av sex och passions framgång och pengar och prylar. Denna framgångskarusell drivs av allt girigare ekonomiska och ibland diffusa politiska krafter i kommersialismens heliga namn.

Vi låter våra medmänniskor förblöda av kärlekslöshet och ensamhet framför våra fötter medan vi fortsätter vår vansinniga klappjakt på framgång och mera lycka. Småtjejer försöker leka vuxna kvinnor och fläjkar ut sig på det mest osmakliga sätt med smink och utmanande klädsel som för att locka fram pedofilen i varje man. Jag känner både oro och avsky över den här utvecklingen.

Hur långt kan vi egentligen driva den sexistiska kommersialismen innan bubblan brister? Barn säljer sig på nätsajter för att döva sin livsångest Hur kan föräldrar tillåta att det sker, jag begriper det inte. Mina egna föräldrar må ha varit auktoritära med besked, men dom tillät inte vilka utflippringar som helst, dom tillhörde den hårda generationen som fick lära sig att inte ta allt för givet. Tar föräldrarna inte som helst ansvar för vad deras barn egentligen sysslar med längre. Inte tar dom bättre ansvar för hur deras barn mår än vad min generations föräldrar många gånger gjorde. Den påtvingade tvåsamheten som drivits till det yttersta vad beträffar sex och romantik driver många ensamma mot självmordets rand på grund av deras tillkortakommanden och ren desperation. Hur långt ska den här sjuka utvecklingen få gå egentligen?

/ Reine Larsson Mediabox


Blandade artiklar

Hjälpmedelsinstitutet

Gratis hjälpmedel för personer med psykiska funktionsnedsättningar

- Appar som stöd
- Kognitionsappar
- Appar för kommunikation

Hjälpmedelsinstitutet

Kloka ord

Ju starkare och viktigare arbete, ju oundgängligare är vila och ro.

Carl Von Linné

Vi vill alla ha rykte om oss att vara frikostiga och vi vill köpa det billigt.

Mignon McLaughlin

En invaderande armé går att stå emot, men inte en idé vars tid är kommen.

Victor Hugo